Tipuri de instalatii

Turbinele eoliene sunt de mai multe categorii in fuctie de diversele criterii dupa care pot fi impartite, turbine cu ax vertical, turbine cu ax orizontal, de mica media sau mare capacitate.

Turbinele eoliene pot fi impartite arbitrar in trei clase: mici, medii si mari. Turbinele eoliene mici sunt capabile de generarea a 50-60 KW putere si folosesc rotoare cu diametru intre 1-15 m. Se folosesc in principal in zone indepartate, unde exista un necesar de energie electrica si sursele traditionale de electricitate sunt scumpe sau nesigure.

puterea turbinelor eoliene

Cele mai multe dispozitive eoliene sunt turbinele de dimensiune medie. Acestea folosesc rotoare care au diametre intre 15-60 m si au o capacitate intre 50-1500 KW. Cele mai multe turbine comerciale genereaza o capacitate intre 500KW-1500KW.

Turbinele eoliene mari au rotoare care masoara diametre intre 60-100 m si sunt capabile de a genera 2-3 MW putere. S-a dovedit in practica ca aceste turbine mastodont sunt mai putin economice si mai putin sigure in raport cu cele de dimensiune medie. Turbinele eoliene mari produc pana la 1,8 MW si pot avea o paleta de peste 40 m, ele fiind plasate pe turnuri de 80 m.

Unele turbine pot produce 5 MW, desi aceasta necesita o viteza a vantului de aproximativ 5,5 m/s, sau 20 de kilometri pe ora. Putine zone pe pamant au aceste viteze ale vantului, dar vanturi mai puternice se pot gasi la altitudini mai mari si in zone oceanice.

Turbine cu axa verticala

turbine eoliene axa verticala

La acest tip de turbine axa este verticala, generatorul si toate componentele mai sofisticate find plasate la baza, usurand astfel instalarea si mentenanta. In loc de turn acest tip de turbine folosesc fire de sustinere, rotorul find pozitionat aproape de pamant.

Aceste turbine sunt tot timpul aliniate cu directia vantului astfel nu este necesara nici o adjustare in cazul in care vantul isi schimba directia; dar pozitionarea lor aproape de sol unde viteza vantului este mai redusa, le scade eficenta. Deasemenea un dezavantaj este si faptul ca acest tip de turbine nu pornesc singure, majoritatea folosind generatorul pe post de motor pentru a porni.

Turbine cu axa orizontala

turbine eoliene axa orizontalaRotorul si generatorul de curent sunt pozitionate in varful turnului si trebuie aliniate pe directia vantului. Pentru acesta majoritatea folosesc senzori si servomotoare pentru a se alinia pe directia vantului. Cele mai multe turbinelor cu axa orizontala au si o cutie de viteze care transforma miscarea de rotatie lenta a palelor intr-una mai rapida, necesara pentru a creste eficienta generatorului de curent.

Rotorul turbinei poate fi plasat in fata sau spatele turnului. La turbinele cu rotorul in fata palele sunt departate de turn si usor inclinate. Deasemele palele sunt si rezistente pentru a nu fi indoite si impinse in turn. Turbinele cu rotorul in spatele turnului au avantajul ca palele elicei se pot indoi, reducand suprafata ce se opune vantului la viteze mari, iar datorita contructiei, orientarea pe directia vantului se face automat.

Datorita turbulentelor aerodinamice din spatele turnului la majoritatea turbinelor cu axa orizontala rotorul turbinei este pozitionat in fata.

Romania Eoliene

Daca aveti intrebari cu privire la Tipurile de instalatii eoliene, va rugam sa folositi formularul de mai jos sau pe cel din pagina noastra de Contact, pentru a intra in legatura cu noi sau cititorii nostri.

Adauga un Comentariu