Functionare

Producerea de energie electrica cu ajutorul turbinelor eoliene va confera un dublu avantaj. Asigurarea necesarului propriu de energie si in acelasi timp un venitsuplimentar obtinut ptin viderea surplusului catre reteaua publica.

Turbine eolieneIn termeni simpli, orice turbina eoliana, functioneaza daca exista igredientul principal, si anume vantul. Puteti aprecia (cu o anumita marja de eroare) viteza medie a vantului utilizand metoda observatiei directe, tradusa in grade pe scara Beaufort si respectiv m/s. In acest scop trebuie sa va inarmati cu un caiet de notite si putina rabdare. Utilizati tabelul urmator pentru a aprecia viteza vantului functie de efectele observate asupra lucrurilor comune: copaci, steaguri. Notati aprecierea facuta de trei ori pe zi (in grade Beaufort), de exemplu dimineata, dupa-amiaza si seara, la interval de doua-trei zile. Cu cat observatia se extinde pe mai mult timp si pe mai multe sezoane, cu atat media calculata va fi mai exacta iar turbinele, generatoarele eoliene pe care le veti achizitiona se vor preta cerintelor.

La finalul observatiei, sa spunem 20 de zile (cu doua zile pauza intre fiecare) a trei inregistrari, veti putea avea o buna apreciere asupra puterii medie a vantului pe un intreg anotimp. La final, pentru calculul mediei, insumati gradele Beauford ale tuturor inregistrarilor si impartiti la numarul de inregistrari. In tabel, la gradul Beauford mediu rezultat, veti gasi viteza medie a vantului in zona analizata.

Exista doua moduri principale de functionare pentru turbinele sau generatoarele eolienele: in autoconsum si in modul vanzare la retea.

Modul autoconsum

Turbina, generatorul eolian produce electricitate care va fi introdusa in instalatile electrice ale locuintei dumneavoastra. Consumati direct electricitatea pe care o produceti, iar ceea ce este in plus, excesul produs de electricitate, va fi stocat in baterii intr un “dulap”- set de baterii.

Principiul de functionare al unei eoliene in mod autoconsum:

1. O tensiune trifazata de amplitudine si de frecventa variabila iese din eoliana (generatorul);

2. Redresorul transforma aceasta tensiune in curent continuu stocat in baterii;

3. Bateriile sunt legate in serie intr un dulap de baterii;

4. Curentul continuu este transformat in curent alternativ 230 V AC monofazat, de onduleur, este curentul utilizat pentru aparatele casnice.

5. Selectorul de sursa permite alegerea modului de alimentare cu energie electrica a unei case: alimentarea unei case cu electricitate eoliana, respectiv electricitate de la furnizor; trecerea se va face automat intre cele doua moduri de alimentare in functie de nivelul de curent stocat in baterii.

Modul vanzare la retea

In acest mod, electricitatea pe care eoliana o produce este vanduta in retea fara stocare in baterii.

Exista doua principii de vanzare de electricitate:

1. vanzarea in totalitate a productiei in care energia electrica produsa de eoliana este introdusa integral in retea;

2. vanzarea surplusului de productie in care dumneavoastra consumati direct cantitatea de energie produsa, urmand ca surplusul de electricitate sa fie introdus in retea.

Astfel veti putea face astfel o dubla economie: va scadea pretul facturii la curent si in acelasi timp veti putea vinde surplusul de electricitate, ceea ce va va aduce un venit suplimentar.

Romania Eoliene

Daca aveti intrebari cu privire la Modul de functionare a instalatiilor eoliene, va rugam sa folositi formularul de mai jos sau pe cel din pagina noastra de Contact, pentru a intra in legatura cu noi sau cititorii nostri.

Comment

 • Ciprian Turicianu

  23/08/2012 at 12:27

  Sunt interesat si eu sa montez o eoliana daca as putea descarca in retea energia eoliana. Spuneti-mi va rog cum se procedeaza?

  • admin

   19/09/2012 at 23:38

   turbinele eoliene care nu folosesc acumulatori pentru inmagazionarea curentului se numesc “on grid”. trebuie neaparat sa cautati acest model pentru proiectul dumnevoastra.

Adauga un Comentariu