Intrebari frecvente

Raspunsuri la intrebarile pe care probabil vi le-ati pus sau pe care ar trebui sa vi le puneti cu privire la energia eoliana si turbinele eoliene.

1. Cum functioneaza o turbina eoliana? 

Turbina eoliana preia energia cinetica a vantului,o transforma si o transmite mai departe printr-un ax la un generator, care fiind rotit, transforma energia mecanica in energie electrica. Orice beneficiar/ consumator ar trebui sa fie bransat si la reteaua electrica locala, pentru ca atunci cand viteza vantului scade sub 3-4m/s, eoliana se opreste; nu mai genereaza curent, si atunci, printr-un circuit automatizat se cupleaza alimentarea de la retea. Cu cat avem mai mult vant si cu viteze mai mari, cu atat eoliana produce mai multa energie electrica.

Care e durata de viata a unei eoliene?

Turbinele eoliene au o durata de viata de pana la 20 -25 de ani, Eolienele pana la 20 KW au foarte putine piese in miscare si de aceea intretinerea/ mentenanta se face fara costuri ridicate.

Ce variante de achizitionare – instalare mi se ofera?

Propunerea noastra este sa cumparati eoliana cu instalarea si punerea in functiune incluse in pret – pachet complet. In aceasta varianta, pe langa garantia extinsa la 5 ani obtineti si suport, revizii anuale in perioada de garantie si asistenta tehnica post-garantie. Exista si varianta de a achizitiona numai eoliana iar instalarea sa o faceti dumneavoastra in regie proprie. In acest caz se face o economie financiara dar beneficiati de o garantie de numai 2 ani, fara suport si asistenta tehnica. S-a dovedit ca un echipament complex montat/ instalat in regie proprie ajunge sa coste mult mai mult dupa primii 4-5 ani decat daca instalarea o facea o firma autorizata.

Ce putere trebuie ar trebui sa aiba o turbina eoliana montata/ instalata la o casa de marime medie?

Aici raspunsul trebuie sa fie: nu exista un Stas care sa ne spuna marimea turbinei in functie de suprafata casei sau nr. de persoane. La solicitarea dumneavoastra se deplaseaza la fata locului o echipa de tehnicieni, inregistreaza toate datele necesare intocmirii bilantului energetic, a situatiei geografice a terenului a tuturor datelor necesare intocmirii planului de fezabilitate care vi se va inmana spre aprobare odata cu Proiectul si Contractul de executie. Se considera totusi ca o eoliana de 3, max.5KW este suficienta pentru a acoperi necesarul energetic al unei locuinte de marime medie.

O eoliana instalata la o locuinta aduce economie la factura de la electricitate? 

Raspunsul este da. Bine calculata, bine montata si cu vantul pe care il asteptam/ estimam, o centrala eoliana face o “economie verde”de 60-90%.

Intr-o zona izolata, fara posibilitatea racordarii la retea, imi este suficienta o centrala eoliana?

De cele mai multe ori nu. Energia eoliana trebuie suplimentata cu o alta forma de energie, foarte des: cea solara. Atunci cand nu avem vant, sau cand viteza este mai mica de 4-6 m/s – si asta se intampla de obicei vara - sistemul cu panouri solare intra in rol. Aceste doua sisteme: centrale eoliene si panouri fotovoltaice se completeaza unul pe celalat, nu se substituie. Turbina eoliana – energia eoliana, este cea mai ieftina forma de energie regenerabila. Daca nu avem “curent” intai ne gandim daca bate vantul si apoi ne uitam daca este soare.

Daca imi instalez o eoliana trebuie sa fac schimbari, sa modific instalatia electrica din casa/ imobil?

Nu. Practic orice instalatie eoliana poate fi cuplata la instalatia electrica disponibila in locuinta fara a-i face nici o modificare.

Care este costul energiei eoliene?

Pentru a avea o imagine corecta trebuie luate in calcul invetitia initiala, durata de viata, costurile de intretinere si functionare. Energia eoliana este cea mai ieftina dintre energiile regenerabile si cu cel mai mic impact asupra mediului inconjurator. Costul energiei produse de turbinele eoliene moderne este similar cu cel al noilor centrale ecologice pe carbuni si mai mic decat in cazul energiei solare, hidro sau nucleare. In ultimul caz, nu trebuie uitat pericolul accidentelor nucleare cu efecte devastatoare asupra mediului si organismelor vii.

Care este perioada de amortizare a investitiei in turbine eoliene?

Depinde de potentialul eolian al locatiei alese. In cazul turbinelor noi, perioada de amortizare poate varia intre 8 si 15 ani.

Daca aveti intrebari la care nu vi s-a raspuns mai sus, va rugam sa folositi formularul de mai jos sau pe cel din pagina noastra de Contact, pentru a intra in legatura cu noi sau cititorii nostri.

Comment

 • Emilia Petre

  13/09/2012 at 10:27

  Care ar fi costul unei eoliene intre 3 si 5 kw cu instalare cu tot. Locuiesc in localitatea Venus-Mangalia, intr-o zona de cimp deschis cu foarte mult vant si sunt conectata si la o retea de electrica. Casa are o suprafata de cca. 600mp. Astept un raspuns. Multumesc!
  tel. 0722783458

  • admin

   17/09/2012 at 17:56

   Din informatiile pe care le detinem costurile ar fi cuprinse intre 3000 – 6000 euro. Valoarea unui Watt eolian este de aproximativ 1 euro.

Adauga un Comentariu