Avantaje si Dezavantaje

Obtinerea de energie verde din forta vantului comporta evident aspecte pozitive si negative.

Avantaje

Turbine EolieneIn contextul actual, caracterizat de cresterea alarmanta a poluarii cauzate de producerea energiei din arderea combustibililor fosili, devine din ce in ce mai importanta reducerea dependentei de acesti combustibili.

Energia eoliana s-a dovedit deja a fi o solutie foarte buna la problema energetica globala. Utilizarea resurselor regenerabile se adreseaza nu numai producerii de energie, dar prin modul particular de generare reformuleaza si modelul de dezvoltare, prin descentralizarea surselor. Energia eoliana in special este printre formele de energie regenerabila care se preteaza aplicatiilor la scara redusa.

Principalul avantaj al energiei eoliene este emisia zero de substante poluante si gaze cu efect de sera, datorita faptului ca nu se ard combustibili.

Nu se produc deseuri. Producerea de energie eoliana nu implica producerea nici unui fel de deseuri.

Costuri reduse pe unitate de energie produsa. Costul energiei electrice produse in centralele eoliene moderne a scazut substantial in ultimii ani, ajungand in S.U.A. sa fie chiar mai mici decat in cazul energiei generate din combustibili, chiar daca nu se iau in considerare externalitatile negative inerente utilizarii combustibililor clasici.

In 2004 pretul energiei eoliene ajunsese deja la o cincime fata de cel din anii 1980, iar previziunile sunt de continuare a scaderii acestora deoarece se pun in functiuni tot mai multe unitati eoliene cu putere instalata de mai multi megawati.

Costuri reduse de scoatere din functiune. Spre deosebire de centralele nucleare, de exemplu, unde costurile de scoatere din functiune pot fi de cateva ori mai mari decat costurile centralei, in cazul generatoarelor eoliene, costurile de scoatere din functiune, la capatul perioadei normale de functionare, sunt minime, acestea putand fi integral reciclate.

Dezavantaje

Turbine EolienePrincipalele dezavantaje sunt: resursa energetica relativ limitata, inconstanta datorata variatiei vitezei vantului si numarului redus de amplasamente posibile. Putine locuri pe Pamant ofera posibilitatea producerii a suficienta electricitate folosind energia vantului. La inceput, un important dezavantaj al productiei de energie eoliana a fost pretul destul de mare de producere a energiei si fiabilitatea relativ redusa a turbinelor. In ultimii 25 de ani, eficacitatea energetica s-a dublat, costul unui kWh produs scazand de la 0,7 euro la circa 0,32 euro in prezent. Un alt dezavantaj este si “poluarea vizuala” – adica faptul ca au o aparitie neplacuta – iar altul ar fi faptul ca produc “poluare sonora” (sunt prea galagioase). De asemenea, se afirma ca turbinele afecteaza mediul si ecosistemele din imprejurimi, omorand pasari si necesitand terenuri mari virane pentru instalarea lor. Argumente impotriva acestora sunt ca turbinele moderne de vant au o aparitie atractiva stilizata, ca masinile omoara mai multe pasari pe an decat turbinele si ca alte surse de energie, precum carbunele, sunt cu mult mai daunatoare pentru mediu, deoarece creeaza poluare si duc la efectul de sera.

De asemenea, exista un risc mare de distrugere in cazul furtunilor.

Romania Eoliene

Daca aveti intrebari cu privire la Avantajele si Dezavantajele utilizarii Turbinelor eoliene, va rugam sa folositi formularul de mai jos sau pe cel din pagina noastra de Contact, pentru a intra in legatura cu noi sau cititorii nostri.

Adauga un Comentariu