Energia Eoliana – imblanzirea vantului de catre om

Vantul, o resursa inepuizabila de energie folosita de om in diferite moduri si scopuri, inca de acum cateva mii de ani. Acesta se formeaza deorece Soarele nu incalzeste Pamantul uniform, fapt care creeaza miscari de aer. Aceste miscari genereaza energie cinetica, energie ce poate fi folosita utilizand diverse structuri pentru a converti in energie mecanica sau electrica.

Energia eoliana este in termeni simpli energia vantului, una dintre formele de energie regenerabila de care avem din ce in ce mai multa nevoie in prezent pentru a reduce pe termen lung costurile de producere a energiei.

Energia Eoliana – scurt istoric. Oamenii au profitat de energia vantului inca din cele mai vechi timpuri, prima etapa fiind transformarea acesteia in energie mecanica. De la folosirea ei ca mijloc de propulsie pe apa pentru ambarcatiunile cu vele de acum cateva mii de ani, energia eoliana a fost fructificata incepand cu secolul VII i.e.n. de catre, binecunoscutele acum, Mori de Vant folosite de catre persi pentru macinarea grauntelor.

Morile de vant europene construite incepand cu secolul al XII-lea in Anglia si Franta foloseau energia vantului tot pentru macinarea granelor, aducand insa un plus de utilitate acesteia prin utilizarea ei la taierea bustenilor, maruntirea tutunului, confectionarea hartiei, presarea semintelor de in pentru ulei si macinarea de piatra pentru vopselele pictorilor.

Toate aceste forme de captare a energiei vantului au evoluat ca putere de la 25-30 KW la inceput pana la 1500 KW (anul 1988).

Un alt pas spre turbinele eoliene din prezent sau o noua utilizare sau categorie a morilor de vant este reprezentata de Morile de vant Americane, acestea fiind cel mai des intalnite in cadrul fermelor, fiind ideale pentru pomparea de apa de la mare adancime.

Experienta acumulata inca din cele mai vechi timpuri transformand energia eoliana in energie mecanica a facut ca in prezent, odata cu evolutia tehnologiei, Turbinele Eoliene moderne sa transforme energia vantului intr-o alta forma de energie de care oamenii nu se pot lipsi in prezent, si anume energia electrica. In functie de tipul, anvergura si amplasarea lor, turbinele eoliene sunt capabile in prezent sa produca intre 50-60 KW  la diametre de elice incepand cu un metru, la 2 – 3 MW putere la diametre ale elicei de 60-100m, cele mai multe insa generand intre 500-1500 KW.

La sfârșitul anului 2010, capacitatea mondiala a generatoarelor eoliene era de 194.400 MW. Toate turbinele de pe glob pot genera 430 Terawațiora/an, echivalentul a 2,5% din consumul mondial de energie. Industria vantului implica o circulatie a marfurilor de 40 miliarde euro si asigura 670.000 de locuri de munca pe intreg mapamondul.

Urmare a multiplelor studii de fezbilitate se considera ca potentialul tehnic mondial al energiei eoliene poate sa asigure de cinci ori mai multa energie decat este consumata acum. Acest nivel de exploatare ar necesita 12,7 % din suprafata Pamantului (excluzand oceanele) sa fie acoperite de parcuri de turbine, presupunand ca terenul ar fi acoperit cu 6 turbine mari de vant pe kilometru patrat. Aceste cifre nu iau în considerare imbunatatirea randamentului turbinelor si a solutiilor tehnice utilizate.

Energia eoliana este folosita extensiv in ziua de astazi, si turbine noi de vant se construiesc in toata lumea, energia eoliana fiind sursa de energie cu cea mai rapida crestere in ultimii ani. In ultimii 10 ani, utilizarea energiei eoliene a consemnat un progres deosebit. Astfel, intre 1995 – 2005, rata anuala de crestere a fost de cca 30%, conducand la o putere instalata totala noua de 32.000 MW, adica dublu decat in domeniul energiei nucleare din aceeasi perioada.

Daca aveti intrebari cu privire la Energia eoliana, va rugam sa folositi formularul de mai jos sau pe cel din pagina noastra de Contact, pentru a intra in legatura cu noi sau cititorii nostri.

Adauga un Comentariu